Hrvatska u inozemstvu plasirala 750 milijuna eura obveznica

Bez autora
Jun 30 2011

Nove državne euroobveznice Hrvatska izdaje u iznosu od 750 milijuna eura, i to na rok od sedam godina. Tijekom predstavljanja izdanja u europskim financijskim središtima od 27. do 29. lipnja investitori su prepoznali potencijal rasta hrvatskog gospodarstva i stabilnost hrvatskog financijskog sustava, što je rezultiralo velikim iskazanim interesom za izdanjem, priopćili su iz Ministarstva financija objavljujući danas predvečer izdanje euroobveznica na međunarodnom tržištu. Knjiga upisa bila je otvorena samo nekoliko sati. Investitori su iskazali interes za upisom više od 1,3 milijarde eura ili približno 80 posto više od ciljanog iznosa. To, doduše, nije baš spektakularan omjer, ali s obzirom na neizvjesnosti na međunarodnim financijskim tržištima je solidno, kao i konačna cijena koja se očituje u godišnjem kuponu od 5,85 posto. To je bitno niže od trenutnih obvezničkih prinosa susjednih zemalja Europske unije te bitno niže od kupona prethodnog izdanja euroobveznica koji je iznosio 6,5 posto.

Hrvatska u inozemstvu plasirala 750 milijuna eura obveznicaNove državne euroobveznice Hrvatska izdaje u iznosu od 750 milijuna eura, i to na rok od sedam godina.

"Tijekom predstavljanja izdanja u europskim financijskim središtima od 27. do 29. lipnja investitori su prepoznali potencijal rasta hrvatskog gospodarstva i stabilnost hrvatskog financijskog sustava, što je rezultiralo velikim iskazanim interesom za izdanjem", priopćili su iz Ministarstva financija objavljujući danas predvečer izdanje euroobveznica na međunarodnom tržištu. Knjiga upisa bila je otvorena samo nekoliko sati, ističe se u priopćenju uz napomenu kako to svjedoči o snažnoj potražnji.

S tim u vezi navodi se da su investitori iskazali interes za upisom više od 1,3 milijarde eura ili približno 80 posto više od ciljanog iznosa. To, doduše, nije baš spektakularan omjer, ali s obzirom na neizvjesnosti na međunarodnim financijskim tržištima je solidno, kao i konačna cijena koja se očituje u godišnjem kuponu od 5,85 posto. U Ministarstvu financija podsjećaju kako je to bitno niže od trenutnih obvezničkih prinosa susjednih zemalja Europske unije te bitno niže od kupona prethodnog izdanja euroobveznica koji je iznosio 6,5 posto.

Interes za upisom hrvatskih euroobveznica iskazali su fondovi koji ulažu na tržišta EU te investitori s Dalekog istoka i Sjeverne Amerike. Hrvatska dvije godine nije izdavala euroobveznice na europskom tržištu, a u Ministarstvu ističu kako je "vrijeme izdanja strateški odabrano trenutkom zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja i određivanja pristupnog datuma Europskoj uniji te nedostatkom kvalitetnih izdanja na međunarodnom tržištu uslijed financijskog previranja u Eurozoni".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik